Izvoarele de apa minerala din Baile Chirui sunt parte din numeroasele izvoare de apa minerala din judetul Harghita, renumite pentru proprietatile lor atat in Romania cat si in strainatate.

De ce sunt cautate si cum au ajuns sa fie atat de cunoscute poti afla din randurile care urmeaza…

Scurt istoric Baile Chirui

 

Locuitorii din aceasta zona au cunoscut si folosit aceste izvoarele de apa minerala din cele mai vechi timpuri, asezarea fiind atestata inca din anul 1591.

Zona, bogata in vietuitoare, era cunoscuta in trecut ca tinutul Soimarilor din Lueta -din aceste locuri isi procurau soimarii puii de soim, pe care ii cresteau si dresau pentru ai folosi la vanatoare. In zilele insorite se pot vedea si astazi soimi care, folosind curentii ascendenti, se rotesc maestuos deasupra vaii Chiruiului.

Baile au aparut intre sec. XVI-XVII dar au inceput a fi folosite din sec. XVIII. Micul bazin cu apa minerala situat in minunata vale a Surdocului era un loc la foarte mare cautare pentru familiile de boieri bogate si instarite ale acelor timpuri.

Primul care si-a adus aportul la dezvoltarea si mediatizarea acestui loc a fost Groful de Fantanele, Lazar Janos (1703-1772). El a descris acest loc „mirific si binecuvantat cu apele sale minerale curative”, in versuri scrise in latina, aducand astfel la cunostiinta publicului larg din zonele mai indepartate de existenta acestor bai.

Ulterior si pana in secolul XX alti scriitori ai timpului, Benko József, Eder Károly si gróful Teleki József fac referire la aceste locuri in scrierile lor.

In 1860 Friedrich Franz Fronius, renumitul biolog si etnolog transilvanean, face o descriere amanuntita a zonei , numita „Viata balneara din Keruly la sfarsit de secol”.

Insasi regina Maria Tereza cere un studiu asupra compozitiei chimice a apelor si bailor minerale tamaduitoare din zona.

Mai multi medici si chimisti renumiti ai vremii au efectuat studii asupra apelor din Chirui, emitand in limba latina mai multe buletine de teste asupra compozitiei si proprietatilor curative ale acestor ape minerale.

Ulterior, marele scriitor maghiar Orban Balazs s-a indragostit de acest meleag , revenind si facand referire la el in mai multe scrieri.

Legat de apa minerala ne face cunoscut modul in care se practicau baile la vremea respectiva:

„De-a lungul paraului Tolvajos vreo cincisprezece case de lemn ofera musafirilor cazare. Aici, intro ambianta de calm si destindere, se pregatesc bai cu apa minerala adusa de la izvor si incalzita cu pietre incinse. „

De mentionat ca una din pesterile din defileul Varghis, situat la doar cativa kilometri de Kiruly, ii si poarta numele.

Proprietatile curative ale apelor minerale

Apele minerale din aceasta zona sunt recunoscute pentru proprietatile lor curative. Au un continut important de sodiu, magneziu, potasiu, fier si clorura de hidrocarbonati.

Fiind numite „ape acide reci „, sunt indicate in afectiuni ale aparatului digestiv, pietre la rinichi sau fiere, si retentiei de apa din organism, avand proprietati diuretice.

De asemenea, sunt recomandate de catre medici baile in apa minerala pentru tratarea bolilor cardiace si ale sistemului circulator sanguin.

Izvoarele de apa minerala din Baile Chirui

Dintre izvoarele care ies la suprafata in aceasta zona mai cunoscute sunt cel din interiorul asezarii, numit Rebeka, izvorul de foraj F625, de langa fostul canton silvic si izvorul numit Festo (cel carte vopseste).

In perioada interbelica apa celui din urma a fost imbuteliata sub numele de Kamilla si a fost transportata in interiorul intregului imperiu austro-ungar.

De asemenea, nu departe de acest izvor, de partea stanga a paraului Tolvajos, se afla tinovul (mlastina) de apa minerala Szortyogo, declarata arie naturala protejata.

Tot aici se afla un alt bazin cu apa minerala folosit pana la mijlocul secolului XX cu precadere de catre sasii din Rupea si Sighisoara, care adorau sa-si petreaca vacantele pe aceste meleaguri.

In prezent cu greu se poate distinge locul in care a fost situat, fiind inghitit de mlastina.

Ce ai de pierdut

Astazi, mii de oameni vin la Baile Chirui pentru a se bucura de splendoarea create de natura si de a beneficia de proprietatile curative ale apelor minerale si a aerului puternic ionizat….

Cabana Jasmin

Vino sa vezi cu ochii tai aceste locuri minunate, ravnite de boierii si grofii din trecut si nu rata nici cura cu apa minerala, buna pentru sanatatea ta.

Cabana Jasmin din Baile Chirui iti ofera confortul necesar pentru o cazare in linistea naturii de pe aceste meleaguri, aproape de apele minerale.

Alege natura, relaxarea si linistea mult visata!