Despre

 

 

Iubesti muntele, drumetiile si iubesti sa descoperi natura salbatica…

Insa, viata ta de zi cu zi inseamna deplasari repetate cu masina, oboseala, stres, aer poluat!

De aceea, astepti cu nerabdare sa evadezi si sa te relaxezi intr-un loc linistit, rupt de lume, sa ai parte de aer curat, de apa de izvor, de padure – alaturi de familie si prietenii tai.

Daca te regasesti in descrierea de mai sus, atunci Cabana Jasmin este pentru tine…

Cabana Jasmin – Povestea noastra

Vara ne place sa mergem la mare, unde e cald si bine, dar putin prea aglomerat si galagios…

In restul anului cand ne dorim munte, padure, apa, aer curat si sa ne incarcam cu energie pozitiva, mergem cu familia la Baile Chirui.

Acolo le avem pe toate la un loc.

Este locul unde ne contopim cu natura.

Baile Chirui se afla la 20 km de Miercurea Ciuc, spre Odorheiu Secuiesc, in apropiere de localitatea Vlahita.

Drumul ce te duce pe valea Chiruiului se face aproape vis-a-vis de panoul indicator Baile Chirui-Lueta (apartine de comuna Lueta!) – este bine semnalizat-chiar din sosea.

La intrare, un indicator pe care scrie cu litere mari si negre Lueta, iti intareste convingerea ca esti pe drumul cel bun!

Intri intr-o padure de brad, care umbreste si strajuieste drumul serpuit pret de vreo 4 km, dupa care, valea se deschide iar soarele navaleste si te umple cu caldura lui, parca aratandu-ti ca n-a disparut, ca e tot acolo sus – deasupra ta tot timpul, doar ca razele lui nu pot sa razbeasca mereu prin cetina brazilor.

La nici 2 km de mers, pe partea stanga, un pod din busteni taie calea raului de munte si te duce intr-o poiana insorita, unde se aude doar ciripitul pasarelelor si glasul parca soptit al raului ce isi urmeaza nestingherit cursul.

La marginea poenii te intampina primul pavilion cu apa minerala din zona, care te imbie sa bei o gura din apa rece izvorata din adancuri si sa faci deja primul popas.

Candva, in vremuri demult apuse, era un panou pe care statea scris un citat atata de adevarat:

„Doar atunci cand ultimul copac va fi doborat, cand ultimul rau va fi otravit, cand ultimul peste va fi prins, iti vei da seama ca banii nu pot fi mancati”…

Datorita aerului puternic ionizat, linistii, climei, zonei, amplasamentului, Chiruiul a fost mult timp cea mai iubita zona turistica si statiune balneara din judetul Harghita si nu numai.

Baile Chirui erau cunoscute inca din anul 1600, dar amenajarea lor s-a produs mai tarziu, spre anul 1770.

Acum, este locul ideal pentru relaxare, drumetii, motocross, cure si bai cu apa minerala, bai de soare si aer curat.

Drumul ce duce spre Chirui coboara lin, trece pe sub coroanele brazilor situate de-a lungul raului – care nu este altceva decat continuarea „raului galben”, ce coboara vijelios din Muntii Harghitei- statiunea Harghita-Bai, statiune vecina cu Chirui-Bai.

Izvoarele cu apa minerala, ce le gasesti de-a lungul raului, au apa rece, usor acidulata foarte buna pentru afectiuni reumatologice, digestive si renale.

Aici ar trebui adusi toti copiii ce sufera de anemie si nu numai… O cura timp de 3 saptamani, cu cate o jumatate de pahar din aceasta apa minerala, de 3 ori pe zi, , face minuni.

Alt popas ce musai trebuie facut este chiar inainte de intrarea in fosta tabara scolara, unde e un izvor cu apa carbogazoasa captat printr-o instalatie de foraj.

Printr-o teava a ei tasneste cu presiune si zgomot un jet de apa minerala formand in jurul ei o mica mlastina de culoare caramizie.

Sonda si balta caramizie ofera o imagine superba dar si stranie in acelasi timp. Lumini si umbre se inlantuie intr-un dans parca in ochiurile de apa ce lucesc in lumina apusului de soare…

Dupa ce trec de toate astea, la 100 m pe partea stanga a drumului zaresc cum sta si isi asteapta oaspetii Cabana Jasmin- micul meu paradis…

Alege natura, relaxarea si linistea mult visata!

sau

Contacteaza-ne la: 0728-309397